Spoznajte moju druhú knihu, ktorej vydanie môžete podporiť na startlab.sk/stratena-najdena/ a predobjednať si ju tak s predstihom.

BUDDHA BOWLS V TELERÁNE

Buddha bowl je veľmi obľúbeným druhom jedla u vegánov, vegetariánov, ale aj u ľudí, ktorí jedia všetko, no stravujú sa zdravo. Je to takzvaná miska plná zdravia a samozrejme aj rôznych chutí a farieb. Jej príprava môže vyzerať zložito, keďže tam je viacero surovín a každá sa pripravuje zvlášť, avšak zdanie niekedy klame. Takáto príprava jedla je veľmi jednoduchá a zábavná. Vo výsledku si pochutíte na rôznych kombináciách chutí a vôni. Ako si teda takúto misku pripraviť doma a na čo pri jej príprave nesmieme zabudnúť:

0B82662C-CDF1-4A49-B825-A38292600E95

 
Buddha miska by mala mať 6 zložiek, ktoré keď sa dobre nakombinujú, tvoria fantastickú súhru chutí, farieb, textúr a vôní. 

1. Základ - listová zelenina

-listová zelenina - špenát, rukola, lollo rosso, listové šaláty, rímsky šalát
 

2. Obilnina 

-napr. celozrnná obilnina, kuskus, bulgur, napr. quinoa, rôzne druhy ryže napríklad hnedá, čierna, alebo ich mix, pohánkapšeno ale aj celozrnné cestoviny alebo vláknitá zelenina - bataty, mrkva,  cuketa, tekvica.
 

3. Bielkovina

 -Budha misky sú často vegetariánske, ale môžeme pridať napríklad aj kuracie, morčacie, trhané bravčové alebo chudé hovädzie mäso. Použiť môžeme aj ryby, napríklad grilovaného lososa či tuniaka alebo vajcia. Tiež vhodným zdrojom bielkovín sú strukoviny, napr. cícer či fava fazuľa.
 

4. Zelenina

 -Môžete kombinovať rôzne druhy zeleniny, surovú, varenú, dusenú, grilovanú, pečenú... Napr. paradajky, paprika, baklažán, uhorka, červená cibuľa, mrkva, redkvičky.
 

5. Tuky

 -Tie taktiež nesmú chýbať. Využívame tu rôzne druhy semien, orechov, rastlinných olejov (sezamový, olivový, tekvicový), ideálne je aj avokádo.
 

6. Dressing

 -Aby miska nebola suchá, hodia sa sem rôzne druhy zdravých zálievok, ktoré misku ozvláštnia. Môžeme pripraviť jogurtové zálievky, pesto, ochutené oleje, hummus, tahini pasta, zelené pesto, quacamole, alebo zálievka z olivového oleja, medu, horčice a citrónovej šťavy.
 
IMG_6195