O MIŠKE KRÁLIKOVEJ

Písanie tejto kategórie som si nechávala na samý záver tvorby web stránky. Potrebovala som si v sebe ujasniť, o čom tento web presne, o čom chcel aby bol a o čom bude. Kto vlastne Michaela Králiková je. Ako osoba, ako žena, ako značka, ako brand. Čo chcem písať, pre koho, akým štýlom a aký to má zmysel.  

ZÁLEŽÍ NA TEBE

Cesta k tejto stránke, webu, eshopu aj k blogu bola tŕnistá a zdĺhavá, rovnako ako býva cesta k sebe, k nájdeniu seba samého. Musím priznať, že aj toto bol prerod z húsenice na motýľa, z krehkého zraniteľného dievčaťa na silnú zapálenú a odhodlanú ženu. 

miska-kralikova-fotografia-03


Rovnako ako som dlho nerozumela a nevidela svoju vlastnú hodnotu, rovnako dlho som nevedela uchopiť ani hodnotu seba ako značky. Značky, ktorú si ľudia obľúbili, pre jej spontánnosť, normálnosť, energiu, kreativitu, vášeň a človečinu. Lebo presne taká som. Na nič sa nehrám. Celkovo nemám rada hry, strnulé pózy ani umelé spolupráce. Občas sa cítim, že nie som z tohto sveta, ale na konci dňa sa cítim ako úplne obyčajná žena, avšak plná energie a kreativity, ktorú potrebujem uplatňovať vo všetkom, čo robím, žijem a tvorím.

Kreativita je číslo jeden, keď sa ma niekto spýta na moje silné stránky. Touto jednou som si istá. Tvorivosť, kreativita ma sprevádza celým životom a potrebujem ju k životu ako pekár múku. Kreativita však nefunguje bez jednej základnej ingrediencie. Do tejto rovnice potrebujem dve základné sčítance. Inšpiráciu a víziu. 

Inšpiráciu hľadám a vidím všade kam idem. V prírode, hudbe, vo vzťahoch, v umení. Vízia je výsledok môjho vnútorného prežívania.

Ako toto celé súvisí s jedlom a varením? Mojim plátnom sa momentálne stala gastronómia. Jedlo a spoločne si sadnúť k stolu pre mňa znamená srdce rodiny a chvíle k odpočinku, keď sa všetci stretneme doma ako jedna rodina. Dobré jedlo má moc učariť všetkým zmyslom - chuti, zraku, sluchu, hmatu aj čuchu. Jedlo pre mňa nie je len konzumovaním k nasýteniu biologickej potreby, ale príležitosťou k zážitku. Od nepamäti sa ľudia stretávali za stolom, kde sa rozhodovalo o budúcnosti rodín, vzťahov aj politiky. Za jedným stolom sa veci môžu pokaziť, aj opraviť. Spoločný stôl je pre mňa symbolom vzťahov. 

michaela-kralikova-foto-01

 

miska-kralikova-fotografia-02

Výživa nie je len jedlo. Výživa, nourishment, je jednou z kľúčových tém v mojej filozofií. Jedlo môže byť výživné, aj toxické, rovnako vzťahy. Výživa nie je len to, čo dávame to svojich úsť a žalúdkov. Stále viac sa hovorí o výživných vzťahoch a výžive svojej duše. Starať sa o seba, mať sa rád, dopriať si, venovať sa sebe, pre mňa znamená dopriať si. Nie kvantitu, ale kvalitu. Dopriať si výživné a napĺňajúce jedlo, rovnako vzťahy.

Najväčšou inšpiráciou pri varení je pre mňa určite príroda a sezónna. Milujem variť z lokálnych a hlavne sezónnych ingrediencií. Jahody bezpochyby chutia inak v júni než v decembri, a preto sa tento princíp snažím pri varení uplatňovať. Niet nad dobrú aromatickú tekvicu v októbri, voňavé šťavnaté rajčiny v auguste alebo čaro kyslej kapusty, kačky a burčiaku na jeseň.

Nadchýna ma, ako je aj naša krajina prepletená tradíciami, ako po novom roku zavoňajú hurky a oškvarky v každej dedine, po ňom nasleduje obdobie odopierania a pôstu zavŕšené Veľkou nocou, kedy môžeme poďakovať za prvú zelenú trávu a o to žltšie vajíčka.

Medvedí cesnak v marci, špargľa v apríli, prvá mrkva a šalát v máji, prvé jahody v júni, leto plné čerstvej zeleniny a ovocia a neskôr jeseň - prepletená zberom takmer zamrznutých jabĺk, hrušiek, hrozna, ktoré sa onedlho premení na ten najlepší burčiak, ktorý nezameniteľne patrí k husi či kačke, ktorou si obaľujeme telo ale aj nervy pred tuhou zimou. V zime je to v našich regiónoch ťažšie, o to vačší priestor má kreativita na čarovanie z ingredienciami z našich pivníc, špájz a povál. Táto cesta rokom nie je len o jedle. Je o živote ľudí, živote národa a tradíciách, na ktoré sa už takmer zabudlo. Pri živote v meste ľahko zabudneme ako jedlo a suroviny vznikajú, pestujú sa a chovajú sa. Práve tu mám srdce - myslieť na udržateľnosť, podporu lokálnych farmárov a producentov nielen s filozofického hľadiska a myšlienkou na podporu ekológie, ale skutočne ju prežiť v dennom živote.

Nemám rada keď ma nazývajú kuchárka, pretože nie som. Necítim sa tak, nikdy som ňou nebola a nikdy ňou nemám ambíciu byť. Neviem sa definovať ani nazvať. Som vyštudovaná teologička, prekladateľka, milovníčka umenia, jedla a filantropka.

miska-kralikova-fotografia-01

Od malička som rada cestovala, ochutnávala, spoznávala nové kultúry a moja mamina rada spomína, že ako malá som chcela mať vlastný hotel. Nie som dietologička ani výživová poradkyňa. Som žena a mama, ktorá chce dávať to najlepšie na svoj rodinný stol (aj prenesene), túžim inšpirovať ľudí žiť lepšie, starať sa o seba a tým pádom starať sa aj o iných. Dopriať si viac. Nie viac kvantity, nie vyhadzovať, práve naopak. Viac kvality, viac slow food, viac energie, viac lásky, viac inšpirácie, viac rodiny, viac pri stole, viac spolu. Menej waste-u, menej odpadu, menej polotovarov, menej fast food, menej povrchnosti.

Hlavným vplyvom vo všetkom čo robím bola určite rodina z ktorej pochádzam. Vyrástla som s mamou a babkou na dedine pri Trenčíne, ktoré ma obe inšpirovali k láskavému prístupu k ľudom, zvieratám aj k prírode. Nikdy nezabudnem na oberanie mandeliniek z domácich zemiakov, na hrubé krajce chleba s bravčovou masťou a čerstvou pažítkou "u dedka na briežku", ani na vylizovanie hrncov od domáceho marhuľového džemu.

Rovnako sa snažím pristupovať k svojej rodine, ktorú teraz mám. Mojou prioritou je sadnúť si aspoň raz denne k spoločnému stolu. Učím deti nevyhadzovať jedlo a variť z toho, čo práve priniesla záhrada či chladnička. Snažím sa zapájať deti do prípravy jedla, milujem s deťmi chodiť na samozber jahôd, zber gaštanov, oberačku hrozna či spoločne pred Vianocami piecť medovníky.

Nemusíte jesť mäso každý deň. Stačí keď deti naučíte jesť strukoviny či domáce vajíčka, najlepšie od susedky alebo z voľného chovu. Pečiem domáce koláče plné obilnín, semiačok a ovocia, ktoré im rada balím do školy na desiatu. Snažíme sa vyhýbať bielej múke a bielemu cukru, rada používam med, javorový sirup či kokosový cukor. Nadovšetko verím zdravým tukom, a tak kvalitné maslo, ghee, bravčová masť, slanina, orechy či poctivá smotana nesmú chýbať v našej každodennej strave. Som názoru že oveľa viac škodí nášmu organizmu rafinovaný cukor a spracované potraviny. Naopak - zdravé tuky sú esenciálne pre fungovanie nášho mozgu a organizmu.

gif-3

Rozhodne nie som dokonalá. Nad všetky poučky a výživové mantry verím v zážitok a emóciu, ktorá sa dá preniesť cez jedlo. Láska ide cez žalúdok, a preto nikdy neodmietnem kysnutý koláč od babky, dobrý bôčik od mamy, skvelú pizzu v obľúbenej talianskej reštaurácii alebo kopec zmrzliny na letnej dovolenke. Self care, a teda starať sa o seba je pre mňa rovnako dať si poctivý čokoládový cheesecake ako zelené smoothie.

Táto celá stránka je živý organizmus. Bude žiť rovnako ako žijem ja. Recepty a fotky na blogu vznikajú za denného života spolu s deťmi. Všetky produkty sú rovnako výtvorom mojej fantázie, inšpirácie a spoluprác, ktoré ma skutočne napĺňali. Nadovšetko budem rada, ak mi napíšete a vznikne interakcia medzi mnou a vami, mojimi čitateľmi a fanúšikmi, ktorí ma inšpirujete a posúvate svojimi nápadmi a osudmi.

Chcela by som vám poďakovať za vašu prítomnosť tu, zdieľanie a inšpiráciu, ktorú mi prinášate, už len tým, že ste. Vaša podpora je pre mňa najväčšia inšpirácia.

Ďakujem.

Na záver, prajem nám všetým to isté, rovnako ako sebe, aj Vám. Nech sa vieme o seba starať, dopriať si, mať seba, svoje zdravie, fyzické aj duševné na prvom mieste. Naliať iným sa dá iba z plného pohára. Výživa nie je len to či prijmame do žalúdka. Doprajme výživu celému svojmu organizmu, rovnako telu, rovnako duši. Naplňme naše špajze kvalitnými potravinami, ale aj naše životy kvalitnými vzťahmi.

Vaša Miška

 

logo-masterchef logo-telerano logo-wikipedia