Spoznajte moju druhú knihu, ktorej vydanie môžete podporiť na startlab.sk/stratena-najdena/ a predobjednať si ju tak s predstihom.

ZELENÝ HRÁŠOK V TELERÁNE

IMG-8750

Hráškovo citrónové pesto

Potrebujeme:
  • 300 g hrášku
  • šťava z 1 citróna a troška kôry
  • 50 g slnečnicových semiačok
  • 100 ml olivový olej
  • 3 ks ančovičky
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • korenie
Všetko pomixujeme a môžeme používať na cestoviny ale aj ako nátierku.
 
 

Hráškové risotto

 Potrebujeme:
  • 100 g ryže arborio (guľatozrnná)
  • 1 PL olivový olej
  • 1 červená cibuľa
  • 200 ml bieleho vína
  • 500 ml vývar
  • 300 g hrášku
  • 1 KL kurkuma alebo štipka šafrán
  • 50 g masla
  • 100 g parmezán
  • soľ
  • mleté čierne korenie
 
Cibuľku nakrájame a orestujeme na oleji. Pridáme ryžu, orestujeme a zalejeme vínom. Necháme odpariť. Pridáme vývar a varíme pomaly 15 minút. Na záver pridáme hrášok, časť môžeme rozmixovať na pyré a pridať aby bolo rizoto zelené. Povaríme ešte 3 minúty aby zostal hrášok zelený a odstavíme z ohňa. Na záver pridáme maslo a nastrúhaný parmezán.
 
 
hráškové risotto
  

Hráškové pyré (príloha k mäsu, rybám, zelenine)

 
Potrebujeme: 
  • 400 g hrášku
  • 200 g zemiakov
  • 50 g masla
  • 300 ml rastlinného mlieka alebo smotany
  • štipka muškátový oriešok
  • šťava z 1/2 citróna
  • soľ
  • mleté čierne korenie
 
Zemiaky uvaríme do mäkka. Tesne pred dovarením pridáme hrášok a odstavíme, aby ostal zelený. Scedíme z vody, pridáme maslo, smotanu a koreniny a pomixujeme na hladké pyré, ktoré sa fantasticky hodí k mäsu ale aj syrom či rôznym druhom zeleniny.
 
 
IMG-8530