Spoznajte moju druhú knihu, ktorej vydanie môžete podporiť na startlab.sk/stratena-najdena/ a predobjednať si ju tak s predstihom.

VIANOČNÝ JEDLÝ STROMČEK

Dnes ráno mal tento stromček v Teleráne obrovský úspech. Desiatky z vás mi písali a pýtali sa na recept. Tu je :) Krehké syrové pizza buchtičky ala "Vianočný stromček", ktoré môžete naplniť plnkami na slano aj na sladko. Dôležitý je, ako ste si všimli, tvar.

Deti ho budú milovať. Pripravte si ho spoločne, ozdobí každý sviatočný stôl. Výborne  sa hodí aj na Silvestra, k filmovým večerom alebo na detskú oslavu.

Súbor_000

Budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 500-600 g hladkej špaldovej múky
  • 1 dcl oleja (olivový, ak však budete plniť na sladko tak slnečnicový)
  • 2 dcl vlažnej vody 
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 PL cukru 

Na náplň

  • Kocky syra (eidam, gouda, mozzarela)
  • sušené paradajky, kukurica, podľa chuti (ja som dávala len syr)
  • Olivový olej alebo rozpustené maslo
  • Vajíčko
  • petržlenová vňať
  • granátové jablko na ozdobu

Pripravíme si kysnuté cesto. Droždie rozpustíme v teplej vode s lyžicou cukru. Necháme 15 minút podkysnúť. Potom pridáme k múke, pridáme olej a vypracujeme cesto. Keby sa lepilo, pridáme troška múky, keby bolo husté, pridáme teplú vodu. Nesmie byť tuhé ani riedke, malo by sa odlepovať od stien misky. Prikryjeme a na teplom mieste necháme 45-60 minút kysnúť.

Zatiaľ čo cesto kysne pripravíme si náplň. Môžeme použiť kocky syra, sušené paradajky, kukuricu, ale aj sladkú náplň (čokoládu, džem, ovocie...)

Cesto si rozvaľkáme na 0,5 cm a rozkrájame na 30-40 štvorčekov 6x6 cm. Do pripravených štvorčekov balíme kocky syra alebo inú náplň a vytvoríme kapsičky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie do tvaru stromčeka.

Na záver potrieme vajíčkom do ktorého sme pridali 2 PL olivového oleja alebo rozpusteného masla. Pečieme na 200 stupňov 20-25 minút.

Na záver posypeme petržlenovou vňaťkou, prípadne granátovým jablkom.

Pošlite mi vaše fotky, budem sa tešiť :)

Súbor_001