RECEPT NA PERNÍKOVÚ ŠTÓLU

Vianoce sú pre mňa obdobie plné vôní, chutí a zážitkov. Vždy keď zacítim vôňu škorice, klinčekov, pomarančovej kôry, vanilky či badyánu, zacítim sviatky aj v končekoch prstov. Perníkové korenie si vyrábam sama z rôznych druhov korenín, ale nič nepokazíte ak si na tento recept kúpite klasické korenie v obchode.

Perníkové korenie môžete používať do rôznych druhov jedál, nielen do medovníkov. Minule som varila divinové ragú, kde kúsok čokolády a lyžička perníkového korenia urobili divy. Tiež milujem to známe starbucksové Gingerbread Latte, ktoré však vyrábam z kvalitných ingrediencií a môžete si ho kúpiť aj u mňa na eshope.

homemade spice

Tento víkend som sa rozhodla vyskúšať recept na Gingerbread Loaf, teda Perníkový chlebík, resp. perníkovú štólu. V pondelok si ju spolu upečieme v Teleráne :)

Ako náradie budete potrebovať:

  • formu na chlebík (hranatú), ale recept sa dá použiť aj napríklad na muffiny
  • misku
  • ručný mixér
  • rúru

Ingrediencie:

  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 3/4 hrnčeka zmäknutého masla (môžete použiť aj mandľové maslo alebo ghee)
  • 2 vajcia
  • 3/4 hrnčeka melasy
  • 1 hrnček horúcej vody
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 2 a pol hrnčeka špaldovej múky
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 4 KL zázvoru
  • 2 KL škorice
  • 1 KL noého korenia
  • 1/2 KL mletých klinčekov
  • 1/4 KL soli
  • (koreniny môžete nahradiť aj 1 kopcovitou lyžicou perníkového korenia)

Na polevu:

  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • pomarančová kôra
  • (štólu môžete poliať aj čokoládou, bielou, horkou či ružovou)

cesto

Postup:

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu na chlebík si vymastite maslom a vysypte múkou.

Zmäknuté maslo vyšľahajte s trstinovým cukrom. Pridajte vajcia a ďalej miešajte.

V samostatnej miske si rozmiešajte vodu, melasu a sódu. Túto zmes pridajte k maslovej mase.

Pridajte ostatné ingrediencie a pomaly premiešajte. Cesto nalejte do formy a pečte na 180 stupňoch cca 50 minút, kým špáradlo pichuté do cesta nie je suché.

Bochník necháme vychladnúť vo forme 15-20 minút a až potom ho vyklopíme. Vyklopený ho necháme ochladnúť ešte asi hodinu. Potom ho môžeme poliať polevou, ktorú si pripravíme tak, že vyšľaháme práškový cukor s citrónovou šťavou a pomarančovou kôrou. Ozdobíme kúskami kandizovaného ovocia, brusnicami či orechmi.

Pošlite mi fotky ako sa Vám podaril. Budem sa tešiť :)

loaf pernikova-stola-michaela-kralikova 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie