RECEPT NA PERNÍKOVÚ ŠTÓLU

Vianoce sú pre mňa obdobie plné vôní, chutí a zážitkov. Vždy keď zacítim vôňu škorice, klinčekov, pomarančovej kôry, vanilky či badyánu, zacítim sviatky aj v končekoch prstov. Perníkové korenie si vyrábam sama z rôznych druhov korenín, ale nič nepokazíte ak si na tento recept kúpite klasické korenie v obchode.

Perníkové korenie môžete používať do rôznych druhov jedál, nielen do medovníkov. Minule som varila divinové ragú, kde kúsok čokolády a lyžička perníkového korenia urobili divy. Tiež milujem to známe starbucksové Gingerbread Latte, ktoré však vyrábam z kvalitných ingrediencií a môžete si ho kúpiť aj u mňa na eshope.

homemade spice

Tento víkend som sa rozhodla vyskúšať recept na Gingerbread Loaf, teda Perníkový chlebík, resp. perníkovú štólu. V pondelok si ju spolu upečieme v Teleráne :)

Ako náradie budete potrebovať:

  • formu na chlebík (hranatú), ale recept sa dá použiť aj napríklad na muffiny
  • misku
  • ručný mixér
  • rúru

Ingrediencie:

  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 3/4 hrnčeka zmäknutého masla (môžete použiť aj mandľové maslo alebo ghee)
  • 2 vajcia
  • 3/4 hrnčeka melasy
  • 1 hrnček horúcej vody
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 2 a pol hrnčeka špaldovej múky
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 4 KL zázvoru
  • 2 KL škorice
  • 1 KL noého korenia
  • 1/2 KL mletých klinčekov
  • 1/4 KL soli
  • (koreniny môžete nahradiť aj 1 kopcovitou lyžicou perníkového korenia)

Na polevu:

  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • pomarančová kôra
  • (štólu môžete poliať aj čokoládou, bielou, horkou či ružovou)

cesto

Postup:

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu na chlebík si vymastite maslom a vysypte múkou.

Zmäknuté maslo vyšľahajte s trstinovým cukrom. Pridajte vajcia a ďalej miešajte.

V samostatnej miske si rozmiešajte vodu, melasu a sódu. Túto zmes pridajte k maslovej mase.

Pridajte ostatné ingrediencie a pomaly premiešajte. Cesto nalejte do formy a pečte na 180 stupňoch cca 50 minút, kým špáradlo pichuté do cesta nie je suché.

Bochník necháme vychladnúť vo forme 15-20 minút a až potom ho vyklopíme. Vyklopený ho necháme ochladnúť ešte asi hodinu. Potom ho môžeme poliať polevou, ktorú si pripravíme tak, že vyšľaháme práškový cukor s citrónovou šťavou a pomarančovou kôrou. Ozdobíme kúskami kandizovaného ovocia, brusnicami či orechmi.

Pošlite mi fotky ako sa Vám podaril. Budem sa tešiť :)

loaf pernikova-stola-michaela-kralikova