JARNÉ POLIEVKY Z TELERÁNA

Dnes som bola opäť v Teleráne so zadaním jarné chutné polievky. Pripravila som 3 originálne recepty, ktoré musíte vyskúšať.

Mrkvový krém s kokosovým mliekom a zázvorom
Potrebujeme:
  • 500 g mrkvy
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • šťava z 1/2 limetky alebo citróna
  • vývar alebo voda 500 ml
  • 1 šalotka/červená cibuľa
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • tekvicové semiačka alebo orechy na posypanie

Na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú šalotku. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, posolíme, pokoreníme, chvíľu restujeme a zalejte vodou alebo vývarom. Varíme 15 minút do mäkka. Pridáme nastrúhaný zázvor, kokosové mlieko a vymixujeme do hladka. Dochutíme šťavou z citróna alebo limetky. Podávame posypané semiačkami alebo s krutónmi.

TIP: Krémové polievky zo zeleniny chutia lepšie, ak zelenin predtým upečiete 20 minút v rúre.
 
Polievka z pečeného karfiolu s pestom z medvedieho cesnaku s mandľami
Potrebujeme:
  • 1 karfiol
  • 50 ml olivového oleja
  • sušený cesnak, údená paprika, tymián
  • soľ
  • korenie
  • 200 ml smotany
  • 500 ml vývar alebo voda
  • mandle celé alebo lupienky
 
Karfiol rozoberieme na ružičky, ktoré ešte prekrojte na hrubšie plátky a naukladajte na plech. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte koreninami. Upečieme na 200 stupňov cca 20 minút. Karfiol vyberieme (časť si odložíme na vrch), vložíme do mixéra, zalejeme vývarom a smotanou a pomixujeme na hladký krém. Podávame posypané mandľami, upečeným karfiolom a pokvapkané pestom.
 
Pesto: (všetko pomixovať)
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • 50 g orechy, mandle alebo slnečnicové semienka
  • olivový olej 200 ml
  • 50 g parmezán
TIP: Pesto môžete použiť na dochutenie polievky, ako nátierku či do cestovín. V chladničke vydrží aj týždeň.
 
Pórový krém s pečeným cícerom a petržlenovým olejom
Potrebujeme:
  • 1 pór
  • 1 konzerva sterilizovaného cíceru alebo 200 g uvareného cíceru
  • 50 g masla
  • 200 ml smotany alebo rastlinnej smotany
  • 1 cibuľa
  • vývar 500 ml
  • soľ
  • korenie
  • petržlenová vňať
  • olivový olej

Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme nakrájaný pór a ďalej restujeme. Dochutíme soľou a korením. Pridáme cícer, zalejeme vývarom a varíme 20 minút. Pridáme smotanu a rozmixujeme na hladký krém. Časť cíceru si môžete odobrať alebo použiť zvlášť cícer a pečený cícer. Na plech na pečenie rozprestrite papier, na ktorý vysypte cícer, polejte olivovým olejom, posypte soľou, korením, paprikou a pečte 15 min na 200 stupňov. Takýmto cícerom ozdobte hotovú polievku. Výborne chutí aj s petržlenovým olejom (v olivovom oleji 200 ml rozmixujte hrsť nasekanej petržlenovej vňate a štipku soli).

TIP: Pečený cícer sa dá namiesto orechov použiť na posypanie polievok, do šalátov alebo ako chutný snack na chrumkanie k telke.