JARNÉ POLIEVKY Z TELERÁNA

Dnes som bola opäť v Teleráne so zadaním jarné chutné polievky. Pripravila som 3 originálne recepty, ktoré musíte vyskúšať.

Mrkvový krém s kokosovým mliekom a zázvorom
Potrebujeme:
  • 500 g mrkvy
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • šťava z 1/2 limetky alebo citróna
  • vývar alebo voda 500 ml
  • 1 šalotka/červená cibuľa
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • tekvicové semiačka alebo orechy na posypanie

Na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú šalotku. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, posolíme, pokoreníme, chvíľu restujeme a zalejte vodou alebo vývarom. Varíme 15 minút do mäkka. Pridáme nastrúhaný zázvor, kokosové mlieko a vymixujeme do hladka. Dochutíme šťavou z citróna alebo limetky. Podávame posypané semiačkami alebo s krutónmi.

TIP: Krémové polievky zo zeleniny chutia lepšie, ak zelenin predtým upečiete 20 minút v rúre.
 
Polievka z pečeného karfiolu s pestom z medvedieho cesnaku s mandľami
Potrebujeme:
  • 1 karfiol
  • 50 ml olivového oleja
  • sušený cesnak, údená paprika, tymián
  • soľ
  • korenie
  • 200 ml smotany
  • 500 ml vývar alebo voda
  • mandle celé alebo lupienky
 
Karfiol rozoberieme na ružičky, ktoré ešte prekrojte na hrubšie plátky a naukladajte na plech. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte koreninami. Upečieme na 200 stupňov cca 20 minút. Karfiol vyberieme (časť si odložíme na vrch), vložíme do mixéra, zalejeme vývarom a smotanou a pomixujeme na hladký krém. Podávame posypané mandľami, upečeným karfiolom a pokvapkané pestom.
 
Pesto: (všetko pomixovať)
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • 50 g orechy, mandle alebo slnečnicové semienka
  • olivový olej 200 ml
  • 50 g parmezán
TIP: Pesto môžete použiť na dochutenie polievky, ako nátierku či do cestovín. V chladničke vydrží aj týždeň.
 
Pórový krém s pečeným cícerom a petržlenovým olejom
Potrebujeme:
  • 1 pór
  • 1 konzerva sterilizovaného cíceru alebo 200 g uvareného cíceru
  • 50 g masla
  • 200 ml smotany alebo rastlinnej smotany
  • 1 cibuľa
  • vývar 500 ml
  • soľ
  • korenie
  • petržlenová vňať
  • olivový olej

Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme nakrájaný pór a ďalej restujeme. Dochutíme soľou a korením. Pridáme cícer, zalejeme vývarom a varíme 20 minút. Pridáme smotanu a rozmixujeme na hladký krém. Časť cíceru si môžete odobrať alebo použiť zvlášť cícer a pečený cícer. Na plech na pečenie rozprestrite papier, na ktorý vysypte cícer, polejte olivovým olejom, posypte soľou, korením, paprikou a pečte 15 min na 200 stupňov. Takýmto cícerom ozdobte hotovú polievku. Výborne chutí aj s petržlenovým olejom (v olivovom oleji 200 ml rozmixujte hrsť nasekanej petržlenovej vňate a štipku soli).

TIP: Pečený cícer sa dá namiesto orechov použiť na posypanie polievok, do šalátov alebo ako chutný snack na chrumkanie k telke.

 

 

 

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie