Mrkvové recepty v Teleráne

Jar definitívne prišla a ktorá surovina patrí viac k jari ako mrkva. Obyčajná, klasická, lacná, dostupná, všetci ju máme doma. Prečo si z nej nepripraviť trochu iné recepty? Dnes som teda v Teleráne pripravila:

telerano-micahela-kralikova-mrkva-2

Mrkvové cupcakes

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 1 hrnček hnedého cukru
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 lyžica melasy
  • štipka soli
  • 200 ml oleja
  • 2 hrnčeky najemno nastrúhanej mrkvy
  • 2 hrnčeky špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička sódy

Vajca s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridáme riedke suroviny a na záver hustejšie. Malo by vzniknúť vláčne cesto, ktoré sa dá použiť aj na mrkvový koláč, muffiny alebo tieto cupcakes. Cesto nalievame do košíčkov a pečieme 15-20 minút na 180 stupňov, kým sa nedvihne. 

 

Na krém/polevu budeme potrebovať:

  • 500 g nátierkového masla alebo mascarpone
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 100 g práškového cukru alebo 2 lyžice medu

Všetko vyšľaháme na hustý krém a ozdobným vrecúškom alebo nožom natierame na vychladnuté muffiny. Môžeme ozdobiť mini mrkvičkami, orechmi alebo ovocím.

 

telerano-micahela-kralikova-mrkva-1

Mrkvový quiche

Na cesto:

  • 150 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky (časť môže byť hladká)
  • 125 g studeného masla
  • 3-4 lyžice ľadovej vody
  • štipka soli a práškového cukru

Na náplň:

  • 3 vajcia
  • 250 g ricotty
  • 200 g nastrúhaného syra (gouda, ementál, niva...)
  • 200 ml jogurtu alebo kyslej smotany
  • rôzne druhy mrkvy (alebo inej zeleniny)
  • bylinky podľa chuti

  1. Do kuchynského robota nasypeme múku, pridáme soľ a štipku práškového cukru. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Pár pulzmi cesto nahrubo rozmixujeme, potom pridáme studenú vodu a opäť krátko rozmixujeme, len tak, aby sa cesto spojilo do hrubej mrveničky.
  2. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a sformujeme do gule. Pri krehkom ceste je dôležité, aby sme maslo s múkou nemiesili príliš dlho, ideálne je, ak v ceste zostanú jemné kúsky masla – tie sa potom počas pečenia rozpustia, vytvoria krásne lístkovanie a cesto bude po upečení krehké a nadýchané. Preto nemiesime cesto príliš dlho, úplne postačí, ak bude držať pohromade.
  3. Cesto zabalíme do fólie alebo ho dáme do misky, zakryjeme a dáme do chladničky odpočinúť. Takto môžete cesto nechať v chladničke aj do druhého dňa.
  4. Medzitým si pripravíme náplň: V miske zmiešame nastrúhaný syr s jogurtom, ricottou, smotanou a vajíčkami, dochutíme soľou, korením a bylinkami podľa chuti.
  5. Cesto vyberieme z chladničky a medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme natenko podľa veľkosti a tvaru zapekacej nádoby. Ja som použila okrúhlu koláčovú formu s priemerom cca 28 cm. Opatrne ho do nej preložíme a okraje popritláčame. Prevísajúce kúsky cesta odrežeme nožom a prípadne nimi doplníme chýbajúce okraje cesta.
  6. Cesto popicháme vidličkou, zaťažíme suchými strukovinami alebo keramickými fazuľami na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 200 °C predpiecť na 10 minút. Potom fazule odstránime aj s papierom a dopečieme ešte 5 minút.
  7. Do predpečeného korpusu rovnomerne rozprestrieme náplň, na ktorú naukladáme zeleninu (ja som používala mrkvu, ktorú som nastrúhala škrabkou na dlhé tenké pásy). Veľmi sa hodí aj zelená špargľa alebo cherry paradajky.
  8. Opatrne prenesieme naspäť do rúry, teplotu znížime na 190 °C a pečieme približne 25-30 minút do zlata.
  9. Tip: Koláč podávame teplý so zeleninovým šalátom. Výborný je aj za studena

 

telerano-micahela-kralikova-mrkva-3

Mrkvové koláčiky z lístkového cesta

 Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto
  • 50 ml olivového oleja
  • 100 g slaniny
  • červená cibuľa
  • 500 g nátierkového syra (bánovecká) alebo ricotty
  • 3 vajcia
  • nasekané bylinky (tymián, pažítka, bazalka)
  • zelenina (mrkva, paprika...)

Lístkové cesto rozvaľkáme a nakrájame na 12 štvorcov, ktorými vystelieme vymastený plech na muffiny. Okraje môžu pokojne pretŕčať. Zatiaľ si pripravíme plnku. Na olivovom oleji orestujeme slaninu a cibuľu nakrájanú na kocky. Túto zmes zmiešame v miske so syrom, vajíčkami a bylinkami. Zmes by mala byť hustejšia. Nalievame ju do pripravených košíkov z lístkového cesta, na vrch pridáme nakrájanú zeleninu a pečieme 15 minút na 180 stupňov. Podávame vychladnuté so zeleninovým šalátom.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie