ŠPARGĽOVÉ RISOTTO

Špargľová sezóna začala, vyberte sa cez víkend na trh zohnať čerstvú zelenú, aby ste si mohli uvariť toto fantastické rizoto. Špargľa, prezývaná aj „kráľovná zeleniny“, sa v minulosti používala ako liek a pre jej afrodiziakálne účinky bola v stredovekých kláštoroch zakázaná. Je nízkokalorickou potravinou, bohatou na vlákninu, vitamíny, minerály a niektoré stopové prvky. Obsahuje tiež kyselinu listovú a pri správnej príprave aj výborne chutí.

food-blog-sparglove-risotto-kralikova-02

 Prísady:

100 g ryže na rizoto (arborio alebo carnarolli)

100 g syra parmezán
1 cibuľa
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie, šafrán
200 ml bieleho suchého vína
cca 500 ml vývaru
2 lyžice masla

300 g zelenej špargle

Pre fajnšmekrov odporúčam podávať risotto posypané pistáciami alebo s pošírovaným vajíčkom na vrchu. Neublíži ani losos, keby ste sa chceli celkom rozšupnúť. A nezabudnite na biele suché víno, nielen do varenie. Alebo bublinky, ešte lepšie. Zachladené prosecco sa k risottu extrémne hodí.

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a na  olivovom oleji udusíme dozlatista. Pridáme nakrájané stopky špargle (Cca 5-7 cm) a orestujeme. Zvyšnú špargľu opečieme na olivovom oleji alebo masle zvlásť v inej panvici aby sa nerozvarila. Prisypeme neumytú ryžu a dôkladne premiešame. Potom podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa alkohol z vína odparí. Vývarom podlejeme tak, aby bola celá ryža zaliata asi 2 cm nad povrchom a pridáme šafrán. Za občasného miešania varíme na miernom ohni a podlievame vývarom, tak aby bola ryža vždy zaliata. Keď je risotto al dente (cca 20 minút pomalého varenia), odstavíme z ohňa a primiešame maslo a polovicu parmezánu. Pridáme orestovanú špargľu, posypeme zvyšným parmezánom a podávame.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie