RECEPT NA NAJLEPŠIE PESTO

Pesto poznáme ako taliansku špecialitu, ktorej mnohí sa vyhýbajú práve kvôli nedostupnosti niektorých ingrediencií. Chcem Vám ukázať, že pesto nie je len jedno a dá sa fantasticky pripraviť sezónne, z lokálnych ingrediencií a použiť na sto spôsobov.

Na začiatku si treba povedať základ. Dobré pesto sa skladá z 5 základných surovín:

  1. 1. Zelená časť
  2. 2. Oriešky
  3. 3. Cesnak (možno vynechať)
  4. 4. Kvalitný panenský olej
  5. 5. Vyzretý syr

Ak si uvedomíme toto základné pravidlo, môžeme sa hrať a experimentovať s rôznymi kombináciami a dosiahnuť tak skutočný zážitok.

Pesto nemusí byť len bazalkové. Originálne je síce s bazalkou, no rovnako dobrú pochúťku vyčaríte aj s použitím podobných zelených lístkov. Odporúčam: rukolu, baby špenát, mladú púpavu, poľný šalát, petržlenovú vňať či mladú zelenú cibuľku.

Oriešky nemusia byť len píniové. Moja skúsenosť dokonca hovorí, že nájsť na SR kvalitné nestuchnuté a nehorké píniové oriešky je zázrak. Keby ste vedeli ako fantasicky chutí, ak ich nahradíte napríklad vlašskými orechmi, mandľami, slnečnicovými či tekvicovými semiačkami.

Cesnak dodá pestu zaujímavý "kick", no nie je nevyhnutný. AK máte radi ostré, môžete pridať troška chili alebo čerstvý zázvor alebo cesnak celkom vynechať. Pesto môžete v tomto kroku dochutiť napríklad sušenými paradajkami či pár olivami, ktoré hodíte do mažiara.

Nič nie je dôležitejšie ako kvalitný olej. Ten tvorí základ pesta a urobí z neho "pastu" resp. omáčku, ktorá drží na cestovinách, dá sa roztrieť na chrumkavý toast či zjemniť paradkovú polievku či zeleninový krém. Nemusíte používať len olivový olej. Ak máte chuť experimentovať, vyskúšajte panenský tekvicový, orechový, avokádový či sezamový olej.

A v konečnom dôsledku SYR. Na Slovensku máme nejednu dobrú firmu, ktorá sa syrom môže popýšiť aj na medzinárodnom poli. Nemusíte kupovať parmiegano regano či grana padano priamo z Talianska. Skúste zaexperimentovať s vyzretým suchším typom syra, skvelú chuť urobí aj ovčí, kozí či údený syr.

A čo tak po toľkej teórii pridať tip na recept?

Moje obľúbené je rukolové pesto, ktoré ma jemne pikantnú zemitú plnú chuť a rada si ho robím hustejšie ako nátierku na toast k šalátu.

  • hrsť rukoly (cca 50 g)
  • 2 lyžice slnečnicových semiačok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 ml olivového virgin oleja
  • 20 g nastrúhaného suchého kozieho syra
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Všetko vložiť do mixéra alebo mažiara. Mixovať na požadovanú konzistenciu. Ja mám rada, keď sú v peste cítiť chrumkať ešte kúsky orieškov. V chladničke vydrží aj týždeň. Nám sa to ale nikdy nestalo :)