RECEPT NA SLANÝ KOLÁČ QUICHE

Posledné týždňe som si zamilovala quiche. Poznala som ho už dávno a občas som ho aj upiekla, no svojou rozmanitosťou a variabilitou ma očaril až nedávno. Asi je to tým, že je leto, záhrada hrá farbami a vytváranie rôznych príchutí sa nesie v znamení "čo špajza dala". A tu sa už naozaj dostávam k tomu, ako vlastne quiche vznikol.

Tradičný slaný koláč quiche (čítaj kiš) pokrytý rôznymi slanými dobrotami nesporne patrí na trón francúzskej kuchyne. Bývalo to jedlo najmä prostých ľudí a ako suroviny používali zvyčajne to, čo špajza dala. Ale na dobrom quiche si pochutná každý bez ohľadu na sociálny status.

Quiche pripomína taliansku pizzu. Ono tak v skutočnosti aj je: pre Francúzov je tým, čo pizza pre Talianov. Tento slaný koláč jedávajú na raňajky, obed či večeru, môže byť predjedlom i hlavným jedným jedlom.

Quiche je skutočne podobný ako pizza, recept je jeden a oblohu môžete variovať podľa záhrady, chladničky či svojej chuti. Quiche sa dá urobiť vegetariánsky, mäsitý aj extra luxusný ak napríklad použijete údeného lososa či hľuzovky.

Základ je cesto. Priznám sa, ak nemám čas, niekedy použijem lístkové cesto. Kupujem si bezlepkové alebo viaczrnné. Za to by ma asi Francúzi zabili, takže na ospravedlnenie Vám ponúknem recept na fantastické cesto, ktoré sa určite viac podobá tomu originálnemu. Ak vám čas dovolí, skúste ho, neoľutujete.

  • 180 g hladkej (špaldovej) múky
  • 100 g mäkkého masla
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička soli
  • múka na posypanie dosky
  • lyžica semiačok (používam namiešaný mix ľan, chia, sezam)

Pripravíme si cesto ručne zmiesením všetkých surovín. Necháme v chlade postáť 30 minút. Pripravíme si formu na quiche (priemer 28 cm), vymastíme maslom a vložíme do nej vyvaľkané cesto, popritláčame aj na okraje. Necháme zapiecť vo vyhriatej rúre 10 minút na 180 stupňov.

Zatiaľ si pripravíme plnku:

  • 500 g ricotty
  • 200 g nastrúhaného syra (niva, mozzarela, kozí, ovčí, bryndza...)
  • 1 lyžička soli
  • 4 vajcia
  • 200 ml kyslej smotany
  • bylinky podľa chuti (ja mám rada sušené oregano)
  • zelenina podľa chuti (špenát, špargľa, cuketa, cvikla, paradajky, paprika, baklažán, cibuľa)

Všetky suroviny zmixujeme tyčovým alebo stojacím (smoothie) mixérom. Ak chcete plnku zelenú, zamixuje do nej špenát, ak ju chcete červenú, zamixujte do nej 10 sušených paradajok bez oleja, ak ružovú, pridajte k surovinám do mixéra jednu cviklu, ak žltú, pridajte lyžicu kurkumy.

Nalejte krém na predpečené cesto. Povrch môžete ešte dozdobiť čerstvou zeleninou, napríklad plátkami cukety, špargľou, cherry paradajkami, cviklou, červenou cibuľou a posypať semiačkami (tekvica, slnečnica a pod.) Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov 30 minút do zlatista, rúru vypneme a necháme dôjsť do vychladnutia rúry. Nakrájame na 8 kúskov.