O VÝŽIVE TELA & DUŠE

Veľká noc sa začína; ak ste mali pôst, či už od jedla alebo ste sa vzdali iných veci, na ktorých ste boli závislí, ešte lepšie. Chcela by som sa Vám dnes prihovoriť o výžive. Ale o inej, ako by ste čakali.

O výžive sa veľa hovorí. Ako, čo a kedy by sme mali a nemali jesť, ako nájsť kvalitné zdroje, ktoré nám prinesú dlhotrvajúcu energiu. No výživa nie je iba fyzická. Je tu ešte jedna výživa, ktorú nevyhnutne potrebujeme. Výživa nášho vnútra. Pretože nie sme iba telo.

Ja sama som žila dlho v podvýžive. Aj telesnej (o tom inokedy), ale aj duševnej. Dnes si myslím, že to s tým veľmi súvisí. Nedokázala som nájsť pre seba zdroje, ktoré by ma vyživili a dodali mi vnútornú energiu na život. Naopak, zahlcovala so svoju dušu vecami, ktoré ju v skutočnosti nenapĺňali a nebudovali, ale vyprázdňovali a likvidovali. Každý potrebujeme zdroje. Niekde načerpať, aby sme zasa inde mohli dávať, rozdať sa.

Často sa sťažujeme že nemáme dosť sily, energie a motivácie. Je to zväčša preto, že sme zanedbali svoju vnútornú výživu a zabudli sa postarať najskôr o seba, a preto nemáme zásoby starať sa o naše okolie. Zodpovednosť je na našej strane. Selfcare nie je sebectvo, selfcare je zodpovednosť. Nájsť si zdroje, ktoré mi poskytnutú kvalitnú výživu je spôsob sebapodpory a sebaúcty - je to aj spôsob akým o sebe hovoríme, viera, umenie, vzťahy, čas, šport, knihy...

Výživa nie je len to, čo dávame do svojho tela. Výživa je aj to, čím vyživujeme svoje vnútro, svoju dušu. Každý potrebujeme výživu, ako fyzickú, ale aj duševnú. Rovnako ako potrebujeme jesť, potrebujeme tiež nájsť zdroje, ktorými naplníme svoj vnútorný svet, aby sme dokázali pracovať, byť kreatívni a starať o seba aj iných.

Teraz, keď prídu sviatky hojnosti a budú pred vami plné stoly, nezabudnite sa postarať aj o svoje vnútorné ja. Len keď miluješ seba, môžeš milovať aj iných. Zaslúžiš si to najlepšie. Neuspokoj sa s ničím, čo je menej. 


Krásnu Veľkú noc.


Miška